dissabte, 11 de febrer del 2017

Reptes davant l'evangelització actual

És cert que avui en dia el món està canviant, podem dir que ens trobem en un moment convuls i ple de dubtes. Ho veiem a nivell mundial (on serem d'aquí 4 anys, en acabar el mandat Trump?), a nivell nacional (on serem, quan acabi el procès català?) i també dins l'Església (on serem, la propera generació?).


La XIII Assemblea General Ordinària del Sínode de Bisbes de 2012, en temps de Benet XVI, va voler aprofundir en el que representen tots aquests fets a partir del tema "La nova evangelització per a la transmissió de la fe cristiana". Extrec del document de preparació, anomenat Lineamenta, algunes reflexions interessants, són aquestes: 
  • És necessari que l'Església es qüestioni per la integritat del missatge que ha ofert en la seva història recent d'evangelització. 
  • Aquest qüestionament exigeix  un procés de discerniment sobre l'estat de salut del cristianisme.
  • Aquesta pregunta haurà de funcionar com a autocrítica del cristianisme modern, que haurà d'aprendre a renovar-se, un cop més, a partir de les arrels primeres.
Amb aquesta idea, i a partir del text "Realizaciones de lo Cristiano en el Escenario de una Nueva Evangelización", Serafín Béjar (Facultat de Teologia de Granada) proposa 3 formes reduccionistes de cristianisme, amb el perill que suposa intentar plasmar la realitat en una senzilla classificació. Ell les anomena cristianisme ètic, cristianisme estètic i cristianisme dietètic.  

El cristianisme ètic podria resumir-se en el text de l'Evangeli de Marc del jove ric (Mc 10,17-22). El cristianisme estètic és el que s'intueix en el text de la trobada entre Jesús i Herodes a l'Evangeli de Lluc (Lc 23,6-12). I el cristianisme dietètic el podem trobar en el text, també de Lluc, de la curació de 10 leprosos (Lc 17,11-19).

Si aquestes tres tipologies de cristianisme el mateix document del Sínode de Bisbes els anomena frustrats, poden veure's tots tres en contraposició dels cristianismes aconseguits. Segons les mateixes Lineamenta, el procés d'evangelització arriba al seu màxim quan ajuda a les persones a entrar en una relació viva amb Crist i amb el Pare, a partir de l'actuació de l'Esperit Sant entre nosaltres.

De tot això... seguirem reflexionant en properes Entrades. Ara com ara, recomano buscar i llegir els textos proposats més a munt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.