dimarts, 13 d’octubre del 2015

El misteri de Déu, l'amor

"L'amor ve de Déu"
"Estimats meus, estimem-nos els uns als altres, perquè l'amor ve de Déu; tothom qui estima ha nascut de Déu i coneix Déu. El qui no estima no coneix Déu, perquè Déu és amor.
L'amor de Déu s'ha manifestat enmig nostre quan ha enviat al món el seu Fill únic perquè visquem gràcies a ell. L'amor consisteix en això: no som nosaltres qui ens hem avançat a estimar Déu; ell ens ha estimat primer i ha enviat el seu Fill com a víctima que expia els nostres pecats."

  • Tenim davant nostre un petit fragment de la primera carta de Joan, en el qual se'ns parla de Déu com amor. 
  • És interessant notar que en el moment d'escriure aquesta carta el cristianisme estava tot just iniciant-se, mirant de donar enteniment i coherència als fets de la vida, mort i resurrecció de Jesús i mirant de separar-se del judaisme. Els diversos apòstols van ser els qui van escampar l'evangeli de Crist pel món conegut, sobre tot Pere, Pau i Joan, a qui corresponen l'Evangeli i les 3 cartes d'igual nom incloses en el Nou Testament. 
  • Al llarg de la història i la geografia, la imatge humana de Déu ha estat diversa. Per exemplificar, les tres visions amb les que va haver de lluitar el naixent cristianisme del segle I: per als jueus de l'AT, Déu era Rei i Senyor; per als grecs era aquell principi primer i unificador del qual tot emanava (l'u, el nous, el logos...) i pels gnòstics, el principi únic espiritual no material.
  • Des del moment en que Déu, en la visió dels cristians, va fer-se història humana en el temps que ara anomenem segle I, el nostre dogma de fe ha estat la unicitat del Déu creador, qui se'ns manifesta alhora en les figures trinitàries del Pare, el Fill i l'Esperit Sant. que és existent des de sempre i que es va fer humà com nosaltres per morir en creu i després ressuscitar. Confessió de fe massa forta per a molts, però aquesta és la nostra. 
  • Per als cristians aquest Déu, al que donem imatge de Pare/mare és amor, com ja insisteix Joan en els seus escrits. Amor que es manifesta en la nostra pròpia creació, en el món, en la vida. Amor que es duu fins al màxim amb el compartir amb els desvalguts de l'època (dones, malalts, pagans, estrangers...) i sobre tot, la mort en creu. 


 
Vols llegir el text de les Cartes, 1 Jn 4,7-13?


- En català, anar-hi.     

- En castellà, anar-hi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.