diumenge, 3 de maig del 2015

Els criats i els amos liders

"també vosaltres us els heu de rentar els uns als altres"

"Després de rentar-los els peus, es va posar el mantell i s'assegué a taula altra vegada. Llavors els digué: --¿Enteneu això que us he fet? Vosaltres em dieu "Mestre" i "Senyor", i feu bé de dir-ho, perquè ho sóc. Si, doncs, jo, que sóc el Mestre i el Senyor, us he rentat els peus, també vosaltres us els heu de rentar els uns als altres. Us he donat exemple perquè, tal com jo us ho he fet, ho feu també vosaltres. Us ho ben asseguro: el criat no és més important que el seu amo, ni l'enviat més important que el qui l'envia. Ara que heu entès tot això, feliços de vosaltres si ho poseu en pràctica!" 

(Jn 13,12-20)


  • El text d'avui està inclòs dins el passatge de l´últim sopar (cfr. Jn 13-17), aquell darrer àpat compartit amb els deixebles que havien acompanyat Jesús en la seva vida pública i predicació per les contrades de tot el país fins arribar a Jerusalem. 
  • En aquell sopar el grup celebrava la pasqua jueva, el record de la sortida del poble israelita del llarg i dur captiveri d'Egipte, segles enrere. Per tant, era una celebració festiva doncs se n'alegraven de la presència de Jahvè a la història i a les seves vides. 
  • Però el que no sabien els participants en aquell àpat era que Jesús els hi estava posant per primer cop davant una altra celebració, la de l'eucaristia, que és el record de la seva pròpia presència a la història enmig nostre i també de la seva resurrecció, això si, després d'una passió i mort dolorosa. Tota aquesta nova teologia, costaria temps de ser entesa.

  • El fet que vull comentar d'aquesta Entrada és el gest de rentar els peus com a símbol de neteja corporal. Jesús fa aquest gest que mai no feia el cap de família, el cap de grup. Sempre ho feien els criats, els últims de la casa. I ho fa afegint-li el gest del servei.  
  • Jesús respon afirmativament a la qüestió que li plantegen constantment de si "és el Mestre, és el Senyor" però donant-li un sentit nou: és un Senyor que renta els peus als seus, que en té cura, que s'hi preocupa. I això és el que ell ens demana.
  • És sabut que l'Evangeli de Joan és ben diferent als altres tres ja que, tot i que també repassa la vida pública de Jesús, no es centra tant en els fets si no que intenta aprofundir en el missatge. Això es deu al context del moment en que va ser escrit: gairebé a final del s.I i amb l'objectiu de fonamentar el nou cristianisme en front del judaisme fariseu sorgit després de la destrucció del temple a la guerra jueva de l'any 70.
Francesc netejant els peus a un grup de 12 presos de diferents nacionalitats, dijous sant de 2015
  • Cadascú de nosaltres, com a educadors, com a directors, com a pares, com a responsables de grup, com a entrenadors, monitors... exercim el nostre poder enfront dels nostres educands, treballadors, infants.... o exercim el servei del lideratge? 


 
Vols llegir el text de l'Evangeli, Jn 13-17?


- En català, anar-hi.     

- En castellà, anar-hi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.