dilluns, 19 de gener del 2015

Miracle o solidaritat?

"Veié una gran gentada i se'n compadí"
"Quan Jesús desembarcà, veié una gran gentada i se'n compadí, perquè eren com ovelles sense pastor ; i es posà a instruir-los llargament. Quan ja s'havia fet tard, els deixebles s'acostaren a dir-li: --Aquest lloc és despoblat i ja s'ha fet tard. Acomiada la gent, i que vagin a les cases i als pobles del voltant a comprar alguna cosa per a menjar. Però Jesús els respongué: --Doneu-los menjar vosaltres mateixos. Ells li diuen: --Per a donar-los menjar hauríem de comprar pa per valor de dos-cents denaris!"
*********************************************************************************
  • Aquest text correspon al passatge més conegut com el miracle de la multiplicació dels pans i els peixos, en el que se'ns diu que Jesús, amb 5 pans i 2 peixos (Mc 6,38) va donar de menjar una multitud.
  • És interessant advertir que a l'evangeli de Marc, aquest fet de la multiplicació apareix relatat dues vegades, ambdues a Galilea (cf. Mc 8,1-10). Per què presentar en un mateix llibre, dos cops una escena gairebé similar? El que segurament se'ns vol mostrar amb aquesta repetició, és la preocupació que devia tenir Jesús, no només per l'espiritualitat de les persones, si no també per les seves necessitats bàsiques, l'alimentació i la salut. 
  • Llegint el text ens fixem que Jesús "veié una gran gentada". El primer pas de qualsevol decisió, és VEURE, ser-ne conscient. El que ens convida a estar-ne a l'aguait: mirar al nostre voltant, informar-se'n, escoltar els altres...
  • Continua el text dient que Jesús també "se'n compadí,". Aquesta també és una invitació que ens fa el cristianisme, compadir-se dels altres, patir amb ells. A la nostra societat occidental sembla que hi estem vacunats ja. Francesc a Manila el 17 d'aquest mes, així de clar ho va expressar "ens cal plorar una mica més". Un cristià no pot veure el patiment de l'altri i quedar-se com si res. El Déu dels cristians, i Jesús com primer exemple visible i palpable, ens crida a actuar-hi. Com? Cadascú qui es compadeixi ha de trobar el seu com, trobar el camí que pren per compadir-se i per missionar.
  • El tercer detall que m'agradaria ressaltar del text és la diferent opinió de Jesús i els deixebles. Jesús diu "Doneu-los menjar". Veu la necessitat i ordena, suggereix amb autoritat. I no ho fa amb poder, si no amb lideratge. Els deixebles responen amb dubte, com ho farem? "hauríem de comprar pa per valor de dos-cents denaris!". Només hi veuen problemes. 
  • Ja per acabar... va haver miracle? es van multiplicar els pans i els peixos? Jo crec que el miracle va ser que cadascú va mirar dins la seva bossa i alguns van comprovar que hi duien quelcom, van mirar al seu voltant i es van compadir dels que tenien al costat. Per tant, el miracle devia ser el compartir, la solidaritat.

Vols llegir el text de l'Evangeli, Mc 6,30-44?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.